- Volgens de buitenlandse inlichtingendienst van Estland bereidt Rusland zich mogelijk voor op een “confrontatie met het Westen”.
- De inlichtingendienst zegt dat er in de komende 10 jaar wel eens een oorlog tussen Rusland en de NAVO zou kunnen uitbreken.
- “Rusland kiest voor een langdurige confrontatie met het Westen”.
- Lees ook: Poetin geeft met zijn imperialistische kijk op de Russische geschiedenis aan dat hij Oekraïne nog steeds helemaal wil veroveren, volgens Rusland-kenners
De NAVO zou in de komende tien jaar wel eens verzeild kunnen raken in een oorlog met Rusland, zo schrijft de buitenlandse inlichtingendienst van Estland deze week in een verslag.
De inlichtingendienst publiceerde dinsdag een rapport waarin staat dat Rusland zich mogelijk voorbereidt op een confrontatie met het Westen. “Het Kremlin anticipeert op een mogelijk conflict met de NAVO in de komende tien jaar”.
Ook stelt de inlichtingendienst dat Estland de komende jaren een “aanzienlijke toename van Russische troepen bij de Estse grens verwacht”.
Kaupo Rosin, die de Estse inlichtingendienst leidt, vertelde verslaggevers dat een Russische aanval op korte termijn “hoogst onwaarschijnlijk” is nu de oorlog in Oekraïne maar voortduurt. Maar zolang de NAVO-leden hun verdediging niet op orde hebben, is een aanval door Rusland op het Westen nog altijd een mogelijkheid, aldus Rosin.
"Rusland heeft een langetermijnstrategie en zal toeslaan op het juiste moment", zei Rosin tijdens de presentatie van het rapport. "Als we niet voorbereid zijn, is de kans op een Russische militaire aanval veel groter dan zonder voorbereiding".
Trump zaait twijfel over kracht van de NAVO
Het rapport van de inlichtingendienst van Estland verscheen kort nadat voormalig president Donald Trump opzien baarde met enkele opmerkingen over de NAVO tijdens een verkiezingsbijeenkomst afgelopen weekend.
Op zaterdag zei Trump dat hij Rusland zou aansporen te doen "wat ze maar willen" met NAVO-leden die minder dan 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie uitgeven. Dat is de officiële uitgavenorm, maar veel NAVO-landen geven minder uit aan defensie.
Trump kreeg flinke kritiek op zijn opmerkingen, aangezien die indruisen tegen het principe dat een aanval op één NAVO-land wordt gezien als een aanval op alle NAVO-landen.
"Trump haat bondgenootschappen. Hij heeft een hekel aan een verplichtingen", zei de Amerikaanse luitenant-generaal buiten dienst Ben Hodges in reactie op de uitspraken van Trump tegen de Britse krant The Times.
"Trump is een mafiatype en wil niet dat iemand hem in zijn mogelijkheden beperkt", aldus Hodges. "Hij geeft niets om morele verplichtingen en is bereid belangrijke samenwerkingen overboord te gooien."